“Hoe dan?” – die vraag stellen we ons allemaal weleens als we voor een lastige opgave staan. Ferenc van Damme, sinds september innovator bij de gemeente Emmen, heeft daar verrassend frisse ideeën over.
In zijn vorige functie bij de provincie Overijssel begeleidde Ferenc meer dan 60 bewonersinitiatieven. Hij hielp inwoners hun dromen voor hun dorp of wijk uit te werken én waar te maken. Innovator betekent letterlijk ‘vernieuwer’. Maar Ferenc doet meer dan vernieuwen. Hij laat zien hoe je in een wereld die steeds sneller verandert, toch grip kunt krijgen op lokale projecten en samenwerkingsverbanden.
Nieuwe aanpak
Sinds dit jaar ondersteunt Ferenc ook de werkgroep Emmerhout Fabriek. Die werkgroep ontstond na bewonersavonden over een nieuw wijkcentrum. Het leek toen logisch om met een kleine club verder te gaan. Maar, zo laat Ferenc zien: dat is oud denken.
We leven niet meer in een tijd van vaste groepen, zuilen of hiërarchieën. Tegenwoordig werken mensen veel meer in wisselende netwerken. Dat is soms onvoorspelbaar, maar juist daardoor levendig en kansrijk. Hoe speel je daarop in, ook als buurtbewoner?
Betrokkenheid & verbinding
De werkgroep Emmerhout Fabriek heeft het plan Betrokkenheid & Verbinding bedacht: een aanpak om meer wijkbewoners te betrekken bij het nieuwe wijkcentrum. Dus: hoe krijg je ook andere mensen aan tafel? Want hoewel we al mooie stappen hebben gezet, blijven het vaak dezelfde gezichten. Emmerhout telt meer dan 7.000 inwoners. Hoe bereiken we de rest?
Ferenc laat ons tijdens de ‘Hoe dan?’-avonden zien dat mensen heel verschillend in elkaar zitten, ook als ze vlakbij elkaar wonen. Uit onderzoek blijkt dat je in Nederland acht groepen mensen kunt onderscheiden. Groepen die op een bepaalde manier naar de wereld kijken en andere dingen belangrijk vinden. Het meeste contact hebben we vaak met mensen uit onze eigen groep, zonder dat we het doorhebben.
Vier typen bewoners
Als we meer wijkbewoners willen betrekken bij het nieuwe wijkcentrum, moeten we rekening houden met deze verschillen. Mensen denken en doen namelijk niet allemaal hetzelfde, ook al wonen ze in dezelfde wijk. Onderzoekers hebben geprobeerd die verschillen in beeld te brengen. Ze ontdekten dat mensen vaak dezelfde ideeën en waarden delen met mensen die een beetje op hen lijken. Op basis daarvan hebben ze een eenvoudige indeling in vier groepen gemaakt: plichtsgetrouwen, structuurzoekers, verantwoordelijken en doeners (ook wel: pragmatici).
Belangrijk om te weten: dit is een hulpmiddel. De echte wereld is natuurlijk veel ingewikkelder. Mensen passen niet precies in een hokje – en dat is maar goed ook. Maar het helpt wel om beter na te denken over hoe we verschillende mensen kunnen aanspreken of uitnodigen om mee te doen. Benieuwd waar jij bij zou kunnen horen? Doe de test via: www.motivaction.nl/mentality. Het duurt ongeveer tien minuten.
Kom je ook? Woensdag 25 juni – Hoe dan?-avond
Nieuwsgierig geworden? Op woensdagavond 25 juni om 19.30 uur organiseren we in de Wilker weer een Hoe dan?-avond.
De groep wordt elke keer groter én diverser. We praten, lachen, leren en zoeken samen naar nieuwe ideeën voor het wijkcentrum.
Voel je welkom. Meedoen is makkelijk, je hebt geen ervaring nodig. En wie weet raak je ook enthousiast!