In de Emmer Courant van 23 mei 1980 lazen we dat de zesde klas van de openbare lagere school De Klokbeker aan de Dilgt een schoolreis naar Griekenland won bij het populaire spelprogramma Klassewerk. Op de oproep in Wijkberichten 2023 I 2 om meer informatie reageerde Desiree van de Berg, een van de leerlingen uit die zesde klas.

Aan haar keukentafel komen veel herinneringen boven aan dat gedenkwaardige schooljaar. Aan de hand van een foto weet ze allerlei namen van klasgenoten te noemen. Tot mijn verrassing zit er een leerling bij uit mijn woningblok aan de Laan van het Kwekebos. Haar ouders wonen er, 43 jaar later nog steeds. Later die dag loop ik er binnen en al snel heb ik Agnes Plukker aan de lijn. Agnes woont in Assen. Ze heeft het fotoboek met het reisprogramma en de deelnemerslijst van de reis nog. Een week later heb ik het boek in huis en kan ik het verhaal van Desiree bijna compleet maken. Daar heb ik nog één omweg voor nodig.

Petra

Agnes legt contact met Petra van Leeuwen. Haar ouders lazen de oproep van het programma Klassewerk. Petra gaf het krantenknipsel aan meester Bult. Na overleg met en toestemming van hoofdmeester Gankema mocht Petra het krantenknipsel voorlezen in de klas. Omdat Petra met het idee kwam mag ze kiezen aan welk spelonderdeel ze mee zou willen doen. Ze koos het toneelstuk. Na een spannende opnamedag op 10 december 1979 met Hans van Willigenburg werd Klassewerk op 5 januari 1980 uitgezonden. Ze wonnen van scholen uit Noord-Brabant en Zuid-Holland. Daarna was het afwachten of ze seizoenwinnaar zouden worden. Met 61 punten werd de Klokbeker uiteindelijk de winnaar van seizoen 1979 – 1980. De prijs: een schoolreis naar Griekenland.  

Grieks volkslied

Desiree vertelt over de voorbereiding van de reis. ‘We leerden het Grieks volkslied van meneer Baas. Hij was in die tijd leraar op het GSG. Hij woonde in Emmerhout.’  Alle leerlingen kregen van Foto Jong een fototoestel met filmrolletje en van de apotheek Skolnik een medicijndoosje gevuld met dropjes voor de reis. ‘Voor aanvang van de reis moesten er nog wel wat hobbels genomen worden. Een visum voor de Joegoslavische klasgenootjes moest worden geregeld en of de zesdeklassers uit de combinatieklas ook mee mochten. Gelukkig trokken de ouders één lijn. Allemaal mee of niemand.’ vult Petra aan.Voor de eerste keer vliegen

‘Voor bijna iedereen van ons was het de eerste keer in een vliegtuig. We keken onze ogen uit,’ aldus Desiree. Hans van Willigenburg ging ook mee en van de reis werd een videoverslag gemaakt. Desiree heeft nog een videoband die ze laat digitaliseren zodat we later ook de beelden kunnen zien. Met de 44 leerlingen reisden meesters Jan Bult en Henk Reinds mee, bijgestaan door de juffen Jantje Mulder en Marga Bodaan. In het fotoboek van Agnes vind ik het reisprogramma terug. Vertrek op 15 mei naar Athene. Op het programma stond een bezoek aan Athene, een cruise langs verschillende eilanden en een excursie naar een Griekse lagere school waar het volkslied werd zongen. Op 21 mei stond de klas moe en zeer tevreden weer op Schiphol.

Dank

Dit artikel kwam tot stand met hulp van Desiree van de Berg, Agnes Plukker en Petra van Leeuwen.


Wijkberichten 2023 I 4

=

Bijlage bij dit artikel

Programma 15 mei 1980 - 21 mei 1980

Diverse foto's uit het fotoalbum van Agnes Plukker