De geschiedenis van onze wijk wordt te boek gesteld. Een werkgroep van enkele wijkbewoners is onder leiding van Johan Withaar, amateurhistoricus, met de voorbereidingen begonnen. Het archief van de gemeente Emmen is een belangrijke bron voor onderzoek. Hier ligt bijvoorbeeld de complete Emmer Courant (voorloper van het Dagblad van het Noorden) opgeslagen. Bij het doorbladeren viel het oog op bijgevoegd bericht uit de Emmer Courant van 28 januari 1967, ‘School op verkeerde plaats’. Bert de Grijs (81), wijkbewoner en eerste directeur (toen nog hoofd der school) van de Mgr. Bekkersschool vertelt hoe deze ‘vergissing’ gemaakt kon worden.

 

(uit Emmer Courant 28 januari 1967)

Planmatige opzet

‘Stedenbouwkundigen bogen zich over een wit vel om te bedenken hoe deze nieuwe wijk in Emmen eruit zou moeten zien’, begint uit zijn uiteenzetting, ‘De gedachte achter het planmatige wat ten grondslag ligt aan Emmerhout was de opvatting dat wijkbewoners gemakkelijk naar hun voorzieningen zouden moeten kunnen. Dus de scholen werden zo neergezet dat de kinderen zonder dat ze drukke straten hoeven over te steken gemakkelijk naar school kunnen.’

Achter de tekentafel

‘Er werden dus op een kaart plekken aangewezen waar een school zou moeten komen. Daar een school, daar een school. De Mgr. Bekkersschool bestond nog niet, de naam voor de school moest nog bedacht worden. Het was achter de tekentafel gewoon de vraag waar zetten we een openbare school, waar een protestant-christelijke etc.’ Aanvankelijk werd er voor het katholiek onderwijs een perceel aan de Laan van de Eekharst aangewezen. Omdat er ook over de grenzen van de nieuwe wijk heen gekeken werd, werd deze toebedeling later gewijzigd. Door een vergissing is deze wijzing niet goed doorgegeven.

Oplettende ambtenaar

Pas tijdens de bouw wordt het door een oplettende ambtenaar opgemerkt. ‘Ik was al benoemd en ik ging kijken bij de bouw van mijn nieuwe school en wist niet beter dat deze school aan de Eekharst gebouwd werd. Maar bij een controle op het gemeentehuis kwam men erachter dat de coördinaten niet klopten. ‘We hadden daar moeten zijn!’ Toen dacht ik verrek dat is een veel mooiere plek’, zegt de Grijs met een grijns.

Niet moeilijk doen

Na de ontdekking van de vergissing werd er meteen besloten dat de bouw gewoon door zou gaan. ‘Laten we er niet moeilijk over doen. We bouwen gewoon de school. Iedereen wist al dit is de verkeerde plek en we moeten over een jaar nog een keer verhuizen.’ In augustus 1967 startte Bert de Grijs samen met collega Mies Schepers en 36 kinderen zijn school aan de Laan van de Eekharst. Een jaar later was het gebouw aan de Laan van het Kinholt gereed en kwam een verhuiswagen om alles naar de juiste plek te brengen.


Wijkberichten 2020 I 1