Logo wijkvereniging

Wijkbelangen Emmerhout

Bewoners beginnen een bedrijf

De wijk Emmerhout in Emmen is in beeld voor een zogenaamd bewonersbedrijf. Dat is een door wijkbewoners gerund bedrijf dat snel mogelijk zonder subsidie draaien. De eventuele winst die wordt gemaakt, wordt weer in de wijk gepompt.

Her bewonersbedrijf is een experiment van het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken (LSA) dat actieve bewoners stimuleert hun wijk leefbaarder te maken. Een LSA-delegatie bezocht vorig jaar Londen, waar bewonersbedrijven al decennia een begrip zijn en soms flinke winsten maken.

Zover is het in Nederland nog niet, maar volgens LSA-voorzitter Joke Bakker, ook voorzitter van de wijkvereniging Emmerhout, past het experiment in een tijd waarin de overheid de subsidiekranen steeds verder dichtdraait, "Bewonersbedrijven moeten ook hun eigen broek ophouden. Lukt dat niet, dan is er geen vangnet. Dan ga je gewoon failliet."

En dus moet er allereerst geld worden verdiend. Dat begint in Emmerhout met het vroegere schoolgebouw "De Tondel", dat Bakker voor een symbolisch bedrag ter beschikking hoopt te krijgen. Door ruimtes te verhuren aan bewoners, instellingen en bedrijfjes komt er huur binnen. "Je kunt ook ZZP'ers samenbrengen, maaltijden aan bewoners aanbieden of zelf kliene bedrijfjes beginnen", verteld ze.

Wanneer er winst wordt gemaakt, vloeit die terug naar de wijk. "Er is bijvoorbeeld veel achterstallig onderhoud dat we kunnen aanpakken. Daar kun je ook een leerwerk-traject van maken, zodat je ook werkloosheid en schooluitval in de wijk bestrijdt", schetst Bakker.

Het plan van Emmerhout ligt nu bij een onafhankelijke commissie, die het beoordeelt op levensvatbaarheid. Dit voorjaar wordt het groene licht verwacht. "Wij denken ondertussen na over een geschikte juridische en bestuurlijke vorm", vertelt Bakker.

©Marc Bootsgezel; Dagblad van het Noorden - 20120220.

Tien bedrijven

Het LSA steunt in totaal tien bewonersbedrijven in Nederiand, onder meer in Leeuwarden. Die krijgen allen een startsubsidie; na twee jaar moeten ze zelfstandig draaien. De Postcodeloterij steunt het experiment met een subsidie van een miljoen euro.

Updates

© Wijkbelangen Emmerhout 2006 - 2013